Ajankohtaista

Tradenomi YAMK-opiskelija Jaana Mäkinen kirjoittaa Jounista

12.4.2019

Nykyajan hektisyys, kompetenssivaatimukset, teknologia, irtisanomiset ja nuorten syrjäytymisuhka ovat tuoneet mukanaan omat koulutustarpeensa. Osaamista pitää kehittää koko ajan, jotta ihmiset ja organisaatiot pysyvät kilpailukykyisinä maailman markkinoilla. Uudelleen- ja täydennyskoulutuksien sekä perusammattiopintojen oikeanlainen rakenne ja sisältö takaavat paremman tulevaisuuden työelämän vaatimuksissa.

Jouni Lehtimäki ymmärtää osaamisen kehittämisen tärkeyden. Jo nyt miljoona työikäistä suomalaista tarvitsisi koulutusta uuteen ammattiin tai ammattiosaamisen täydentämistä tulevien vuosien aikana. Suomi tarvitsee ajan hermolla olevia ammattitaitoisia tekijöitä, jotta pysymme maailman kehityksessä kärkisijoilla. Saadaksemme näitä tekijöitä, tulee varata riittäviä resursseja erilaisia koulutusmuotoja ja oppimistarpeita varten. Varsinkin robotiikka ja digitalisaatio ovat asettaneet omat haasteensa koulutuksessa.

Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita istumaan koulunpenkille vaan kaipaavat konkreettista tekemistä, jolloin koulutusmuodoksi kannattaa tarjota oppisopimuskoulutusta tai työpajoja. Tällaiset sopivat varmasti ainakin nuorille, joille jo peruskoulu on ollut pakkopullaa. Itselleni ei ole ollut vaikeaa istua luennoilla ja olenkin kehittänyt osaamistani erilaisilla opinnoilla. Olen myös tekijäluonne ja opintoni ovatkin aina linkittyneet työhöni tai harrastuksiini jollain tavalla. Opiskelen tällä hetkellä työni ohessa Master -tutkintoa Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Johtajuusopintoni ovat loppusuoralla ja viimeistelen opinnäytetyötäni, joka käsittelee osaamisen kehittämistä ja työmotivaation ylläpitoa organisaatiossa. On tärkeää, että molemmat osiot ovat kunnossa, kun halutaan reippaita, ammattitaitoisia ja motivoituneita tuloksentekijöitä töihin. Osaamisen kehittämisen pitää kuitenkin olla oikeanlaista, jotta tuloksia myös saavutetaan.

Äänestetään Jouni eduskuntaan.

Jaana Mäkinen

Kirjoittaja on tradenomi YAMK -opiskelija, restonomi, vuoropäällikkö ja ex- maajoukkuevalmentaja.

 

Saatat pitää myös seuraavista