Keskustelunavauksia

Afganistanissa tehdään aitoa työtä rauhan puolesta

29.1.2013

Toimittaja Pekka Söderlund kirjoitti (SK 28.1.) ”Suomi lähetti lapsisotilaita Afganistaniin”.  Asiantuntemuksena hänellä on vuoden rauhanturvapalvelus Kosovossa.

Söderlundin käsitys suomalaisista lapsisotilaista Afganistanissa on väärä. Afganistaniin lähetetyt, Porin Prikaatissa valmiusjoukkokoulutetut, nuoret miehet ja naiset ovat ikäluokkansa parhaimmistoa. Valintakokeet testaavat näiden nuorten henkisen ja fyysisen kestävyyden tavalla, joka todella karsii ”jyvät akanoista”. He saavat myös varusmiespalveluksensa aikana parhaimman ”rotaatiokoulutuksen”, jonka Suomi pystyy kenellekään antamaan. Puhumattakaan ennen lähtöä kaikille valituille vielä annettavasta operaatiokohtaisesta koulutusta.

Toimiessani sotilaslakimiehenä Libanonissa vuonna 2007 jouduin yhdeksän kuukauden aikana käsittelemään 76 kurinpitoasiaa, pääosin alkoholin väärinkäyttöä. Afganistanissa ei ole kuluvan rotaation aikana ollut yhtään alkoholiepäilyä. Eikä kyse ole siitä, että Afganistanissa on nollatoleranssi. Alkoholia on aina saatavilla. Kyse on siitä, että rekrytoinnissa on onnistuttu. Ketään ei myöskään määrätä Afganistaniin.

Söderlundin väitteet Afganistanista kotiutuvien erityisistä mielenterveysongelmista ovat myös vailla näyttöä. Afganistan (ISAF) on vaativa operaatio, ja kuolema on aina läsnä, mutta palvellessaan tässä operaatiossa suomalaiset todella tekevät aitoa työtä rauhan puolesta.  Afgaaniväestö osaa osoittaa kiitollisuutensa. Tehtävän antama vahva motivaatio estää myös mielenterveysongelmia.

En allekirjoita myöskään Söderlundin käsitystä siitä, että Afganistaniin ei olisi pitänyt lähteä lainkaan. ISAF on turvannut alkaneen demokratiakehityksen. Siviilikriisinhallinta (YK, EU jne.) ei olisi kyennyt toimimaan maassa ilman sotilaallista kriisinhallintaa. Siinä Söderlund on oikeassa, että vuosi 2014 tulee olemaan käännekohta Afganistanin kehityksessä. Mitä tapahtuu vuoden 2014 jälkeen, kun ISAF päättyy? Pystyykö Afganistanin oma turvallisuussektori huolehtimaan kansalaistensa turvallisuudesta sekä oikeus- ja poliisilaitoksen toimivuudesta?

Eräs nuoren sukupolven syyttäjä totesi minulle toivovansa, että ISAF olisi maassa vielä 5-10 vuotta, koska tuolloin vanha sukupolvi olisi jäänyt eläkkeelle ja nuoren (koulutetun) sukupolven nousu päättäville paikoille olisi turvannut myös valtiollisen kehityksen. Asiantuntijoiden mukaan demokratiakehitys vaatii aina useammat vaalit sekä vähintään kaksi sukupolvea.

En ole sotaintoilija enkä Rambo. Kirjoitan tämän neljän sotilaslakimiehen tehtävän (Libanon, NBG08, Bosnia-Hertzegovina, NBG11) sekä yhden poliittisen neuvonantajan tehtävän (Kosovo) antamalla tietämyksellä. Tällä hetkellä palvelen johtavana lainopillisena neuvonantajana Naton Rule of Law -operaatiossa Afganistanin Mazar-e-Sharifissa. Ja sattumalta tyttäreni poikaystävä on tällä hetkellä Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa Porin Prikaatissa.

 

Jouni Lehtimäki                                                                                                                                                                                                                                                                           Nato Rule of Law – operaatio (Afganistan) / johtava lainopillinen neuvonantaja

 

Satakunnan Kansa

 

Saatat pitää myös seuraavista