Keskustelunavauksia

Äitienpäivään on neljä yötä – oletko valmis?

6.5.2016

Mitä? Ei voi olla! Tulevana sunnuntaina?”

Yhden suomalaisen kollegani hätääntyminen oli vilpitön, mutta äitienpäivä on ehdottomasti ensi sunnuntaina, 8. toukokuuta. Toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme aina äitejä, ja tuota erityistä sidettä äidin ja lapsen välillä.

Kaupat eivät unohda äitienpäivää. Sähköpostiin on tulvinut lahjaideoita: kukkien ja suklaan lisäksi kaikenlaista kylvökoneista tanssikenkiin. Lahja ei silti saisi koskaan jättää varjoonsa sitä, mikä on tärkeintä: läsnäolo. Muistan tämän aina, kun kuulen kappaleen ”Roses for Mama”. Erityisesti countrytähti Red Sovinen esittämänä.

”Roses for Mama” on laulu miehestä, joka lomamatkallaan Floridassa soittaa äidilleen syntymäpäiväonnittelut. Mies valittaa kiirettään ja lupaa tulla juhliin seuraavana vuonna. Mies pysähtyy silti kukkakauppaan ja pyytää lähettämään äidille kukkakimpun.  Kukkakaupassa on myös pieni, itkuinen poika, joka haluaisi ostaa ruusuja omalle äidilleen, mutta hänellä ei ole kolikkoakaan. Poika kertoo, että hän ei ole nähnyt äitiään vuoteen ja että hän elää mummonsa kanssa. Viisi ruusua olisi sopiva määrä, koska se on pojan ikä. Mies pyytää kukkakauppiasta laittamaan pojan ruusut omaan laskuunsa. Pojan kiitollisuutta ei voi sanoin kuvata.

Miehen ajaessa pois kukkakaupasta hän kulkee vanhan hautausmaan ohi ja yllättyy nähdessään saman pikkupojan polvillaan viisi ruusua kädessään. Mies kävelee hautausmaalle ja kysyy pojalta, mitä tämä tekee. Poika kertoo, että tämä on nyt äidin koti, ja että hän tulee tänne aina juttelemaan äidin kanssa. Juhlapäivinä hän tuo lisäksi kukkia.

Mies kääntyy ja ajaa takaisin kukkakauppaan ja kysyy, onko äidin kukat jo toimitettu. Kukkakauppias vastaa ”ei”; mies peruuttaa tilauksensa, ottaa kukat mukaansa ja vie ne äidilleen henkilökohtaisesti.

Laulun opetus on arvokas. Parasta, mitä voimme antaa niille, joita rakastamme, on olla läsnä heidän elämässään. Se on suurin lahja tämän päivän kiireisessä yhteiskunnassa. Kuinka usein huomaamme puhelun tai tekstiviestin keskeyttävän keskustelun vastapäätä istuvan henkilön kanssa? Tai Facebook? Tai WhatsApp?

Aloitetaan äitienpäivästä. Jos äitisi elää, tee kaikkesi, jotta voit viettää aikaa hänen kanssaan. Jos äitisi ei ole enää elossa, valitse joku, joka on ollut ”kuin äiti” sinulle ja vietä aikaa hänen kanssaan. Kiireettömästi ja keskittyneesti sekä ilman matkapuhelinta.

Rakastan sinua, Äiti.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista