Keskustelunavauksia

Angela Merkelin päätös aiheuttaa hämmennystä Euroopassa

12.11.2018

Saksan liittokansleri Angela Merkelin päätös olla hakematta jatkoa Saksan kristillisdemokraattisen unionin (CDU) puheenjohtajan tehtävässä oli pieni shokki Euroopalle. Ja käynnisti myös välittömän kilpailun CDU:n puheenjohtajuudesta.

Eurooppalaiset tiedotusvälineet reagoivat voimakkaasti. Angela Merkelin päätöstä pidettiin mm. ”maanjäristyksenä Euroopan politiikan ytimessä”, ja merkkinä siitä, että ”Euroopan veturi on kuilun partaalla”. Angela Merkelin päätöshän johtui siitä, että CDU menetti huomattavan määrän ääniä toissasunnuntaisissa Hessenin osavaltiovaaleissa. Vaalitulokset, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä myös Saksan koalitiohallituksen tulevaisuudelle, osoittivat CDU:lle 11 prosenttiyksikön pudotusta. Puolueen huonoin tulos Hessenissä sitten vuoden 1966. Vihreiden noustessa toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Espanjan toiseksi suurin päivälehti ennakoi, että Hessenin murskaavat vaalitulokset ”räjäyttävät Saksan heikon koalitiohallituksen”. Näkyviä eurooppalaisia otsikoita olivat myös, että ”Pandoran lipas on avattu” ja että ”Saksan puoluejohtajilla on vaikea pitää elossa hallitusta, joka vuotaa kuolemaan”.

Ranskalainen lehdistö kirjoitti julki ”yleisenä pidetyn totuuden”, että Angela Merkel on ”katoavan suosionsa takia nyt taakka omalle puolueelleen”. Lehdistön käsityksen mukaan Angela Merkel ei voi mennä sen väitteen taakse, että ”kaikkia alueellisia vaaleja ei voi pitää liittovaltiovaaleina”. Angela Merkel ei ole enää koskematon, ja tämä havainto oikeuttaa CDU:n puheenjohtajakandidaateille kovatkin toimet.

Angela Merkelin suurin ongelma ei kuitenkaan tule oman liittokansleripuolueen sisältä, vaan koalitiopuolueesta Saksan sosiaalidemokraattisesta puolueesta (SPD). Vaalitulos lisää SPD:n painetta erota koalitiosta. Jo koalition synnytystuskat olivat lähes ylitsepääsemättömät.

Liittokansleri Angela Merkel ja politiikkansa ovat nyt vapaassa pudotuksessa eikä Angela Merkelin jatko enemmistöpuolueen puheenjohtajana ole enää järkevää. Angela Merkelistä on valitettavasti tullut rasite omalle puolueelleen. Siitäkin huolimatta, että Angela Merkel on ollut todellinen ”liikkeelle paneva voima Saksassa” nyt jo kahdella vuosikymmenellä.

Tämän eurooppalaisen vaikuttajaladyn – ja poliitikon – uran olisi suonut loppuvan myönteisemmällä tavalla.

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on varatuomari ja oikeustieteen lisensiaatti sekä Kosovon Suomen kunniakonsuli.

 

Jouni Lehtimäki - Blogi

Saatat pitää myös seuraavista