Keskustelunavauksia

Aurinko on kuningas

12.8.2015

Espanjalaiset ovat viime viikot paistatelleet + 50°C:n lämmössä. Balkanilla on päästy runsaaseen + 40°C:een. Jos säänhaltija on suosiollinen, Suomi voi tänä kesänä saavuttaa kymmenen hellepäivän (+ 25°C) rajan.

Suomessa paljon puhuttu – ja toivottu – helleaalto ei Etelä-Euroopan ja Balkanin maissa ole mikään erityinen asia tai käsite. Väki on tottunut kuumiin kesälämpötiloihin: osaavat juoda riittävästi ja pukeutuvat oikein. Ilman korkea kosteusprosentti tosin helpottaa myös kuumissa lämpötiloissa elämistä.

Kysyin perjantaina aamukahvipöydässä – minun lisäkseni kolme kosovolaista, yksi saksalainen, yksi britti – kesä vai talvi? Olen itse kesäihminen: kesä sulattaa sydämeni, mieliala ja asenne ovat aurinkoisia; taistelu talvea vastaan ei vaivaa mieltä. Kollegoiden vastaus kysymykseeni oli – onneksi – myös kesä ja loistavilla perusteluilla.

Auringonpaiste! Se todella vaikuttaa asenteisiin, vähentää masennusta ja kiihottaa sisäiset onnellisuuskemikaalit tekemään maailmasta hieman paremman.

Kesävaatteet ovat halvempia! Neuleet ovat kalliita ja nukkapallojen poistaminen ajanvievää. Ja siltikin neule näyttää joskus pilalle pestyltä. Kesävaatteissa ihmiset näyttävät vielä niin seksikkäiltä. Pitkät hihat eivät peitä rannekoruja; nilk-kakorut ja jopa varvasrenkaat kimmeltävät.

Tienpinta ei ole ongelma! Mustasta jäästä, sumusta tai lumesta ei tarvitse tuskailla. Talvella luonto on myös kuollut ja ruskea. Ei vihreää ruohoa, ei lehtiä puissa, ei kukkivia kukkia. Lämmin sää tuo elämän ja kauneuden.

Sähkölasku on pienempi! Kosovossa kesäinen kuukausisähkölasku on keskimäärin noin kymmenen euroa ja talvella vähintään kaksitoistakertainen. Ilmastointilaite saattaa tosin kasvattaa laskun loppusummaa. Mutta ikkunat voi aina avata aamulla, jolloin illalla koti on – toivottavasti – vähän jäähtyneempi.

Ihmiset ovat enemmän yhdessä: kävelyretket sekä juoksulenkit puistoissa ja metsissä. Leikit lasten kanssa. Lämmin sää kutsuu pelaamaan pallopelejä, heittämään frisbeetä, puutarhatöihin tai mökin/talon kunnostukseen. Lämmin sää tuo esiin elämän ja kauneuden.

On helpompi syödä hyvin! Enemmän hedelmiä ja vihanneksia: terveellisempi ruokavalio. Puhumattakaan jäätelöstä, juuri leikatun ruohon tuoksusta tai sprinklerin äänistä. Grillit. Kuistikeinut. Drive-in-movies. Lämmin kesäinen ukonilma.

Ei sille vain voi mitään, että aurinko on kuningas …

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista