Keskustelunavauksia

Eurooppa – ei ihan paratiisi, mutta…

8.7.2015

Euroopasta ei viime viikkoina ole juurikaan kuulunut positiivisia uutisia. Joku saattaa tuntea jopa sääliä kreikkalaisia kohtaan. Mutta kriiseistä huolimatta – me – eurooppalaiset nautimme vieläkin turvallisimmasta, terveellisimmästä ja rikkaimmasta elämästä koko maapallolla.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) uusimman elinajanodotetta, lukutaitoa, koulutustasoa sekä elintasoa mittaavan ”inhimillisen kehityksen indeksin mukaan” kuusi kymmenestä eniten kehittyneimmästä maasta on Euroopassa. Tasa-arvon kehittymisen kohdalla indeksin luku on yhdeksän kymmenestä eli sekin on todiste siitä, että on vanha manner on edelleen tehokkain taistelussa luokkajakoa ja eriarvoisuutta vastaan.

Joidenkin asiantuntijoiden ja poliitikkojen mielestä Eurooppa ei enää pysty kilpailemaan vahvojen kehittyvien talouksien kanssa. Ison-Britannian pääministeri David Cameron totesi maansa parlamenttivaalien yhteydessä viime toukokuussa, että ”Euroopan kilpailukyvyn puute on Euroopan akilleen kantapää”. Näin siitäkin huolimatta, että World Economic Forumin mukaan kuusi kymmenestä maailman kilpailukykyisimmästä taloudesta on Euroopassa. Halpa työvoima ei ole ainoa asia, jolla houkutellaan sijoittajia. Toimiva infrastruktuuri, läpinäkyvä ja tehokas hallinto, oikeusvaltion olemassaolo ja korruption vähäisyys ovat lopulta tärkeämpiä.

Kiina ja Intia kehittyvät vauhdilla, mutta suurin osa niiden kansalaisista elää yhä sellaisessa köyhyydessä, joka on käsittämätön Euroopassa. Toisten köyhyydestä ei saa nauttia, mutta oma kehitys saa, ja pitää, näkyä vahvana itseluottamuksena!

Yhdysvalloissa bruttokansantuote henkeä kohden on korkeampi kuin Euroopassa, mutta se ei kuvaa todellista tulonjakoa. Yhdysvalloissa etuoikeutetun vähemmistön ja jo keskiluokan välinen ero on kuin yö ja päivä. Ja syytä on myös muistaa, että Yhdysvaltojen valtiovelka on yli 100 %:ia maan bruttokansantuotteesta verrattuna esimerkiksi Euroopan unionin 83 %:iin.

Yhtään kaunistelematta Euroopan nykyinen kehitystaso on yksi ihmiskunnan suurimmista saavutuksista. Tilanne on saavutettu hyvällä hallinnolla ja hyvällä lainsäädännöllä. Johtavat poliitikot määräävät tahdin, ja hallintokoneisto estää väärinkäytökset.

Samoin uskon siihen, että tyytyväisyys on taantumusta. Kansalaisten pitää kritisoida ja esittää vaihtoehtoja. Kehitys pysähtyy muuten.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista