Keskustelunavauksia

Hyvää Ystävyyden Vuotta 2013!

8.1.2013

Tammikuu 2013 on kunnissa ja kaupungeissa aikaa, jolloin – jälleen kerran – punnitaan ihmisten poliittista ystävyyttä. Kuntien ja kaupunkien korkeimmat luottamustehtävät jaetaan uudelleen. Tosin kunnallisjärjestöjen ja vastaavien alustavasti (sitovasti) päättäminä. Onko mahdollista puhua ystävyydestä poliitikkojen välillä?

Porissa Juha Sandberg ja Aki Nummelin eivät ole poliitikkoystäviä. Kumpikin halusi eduskuntaan. Kumpikaan ei päässyt. Jari Myllykoski korjasi potin. Sampsa Kataja ja Juha Vasama eivät myöskään (enää) ole ystäviä keskenään. Kumpikin haluaa olla Porin ykköspoliitikko. Jaana Laitinen-Pesola tuli ja yllätti.

Ystävyys on tunne kahden ihmisen välillä: rakkautta, kiintymystä, välittämistä. Ystävyyden täytyy myös olla vastavuoroista. Muuten ystävyys ei ole mahdollista. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Ystävyys on sen yläpuolella. Mutta poliitikotkin voivat – ja heidän pitää – kunnioittaa toisiaan ja tehdä yhteistyötä keskenään.

Ystävyys punnitaan teoissa ja vaikeina aikoina. Hyvä ystävä auttaa hädässä sekä innostaa ja ohjaa tarvittaessa oikealle tielle. Uskollinen ystävä pysyy ja elää myös ystävänsä vaikeat ajat; puolustaa ystäväänsä toisten aiheettomalta kritiikiltä.

Tekopyhä ystävä on vaarallisempi kuin vannoutunut vihollinen. Vihollista osaa varoa. Ystävän ystävästään kertovat valheet tuottavat aina valtavasti tuhoa. Tekopyhän ystävyyden taustalla on usein omien etujen ajaminen: vaikutusvaltaisempi poliittinen tehtävä …

Ihmisellä voi olla satoja – jopa tuhansia – tuttavia. Todellisia ystäviä vain muutama. Jokainen kuitenkin tarvitsee ystäviä. Ystävyys ei ole riippuvainen iästä, rodusta, ammatista tai sukupuolesta. Ystävyys ei katso lompakon paksuutta.

Hyvää Uutta Vuotta 2013. Olkoon se kaikille vahvan ystävyyden vuosi.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Tiesin, että olisimme aina ystäviä. Meidän ystävyytemme kestää. Kuuntelet, kun minulla on ongelmia. Kuivaat kyyneleeni. Otat pois suruni ja laitat onnea tilalle. Kiitos ystäväni.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, jolle maapallon erilaiset kriisialueetkaan eivät ole vieraita.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista