Keskustelunavauksia

Kesäiset kulttuuritapahtumat kuuluvat eurooppalaiseen elämäntapaan

15.7.2015

Pori Jazz -festivaalit ovat 50. kerran vallanneet Porin ja musiikki kaikuu ympäri kaupunkia. Niin jazz- kuin pop-musiikkikin! Sananmiekka puolestaan viuhuu Suomi-Areenan erilaissa keskustelutapahtumissa. Kesäteatterit ovat osa satakuntalaista elämänmenoa. Kosovossa, pääkaupunki Pristina valmistautuu omiin, musiikilla höystettyihin, olut- ja viinifestivaaleihinsa. Prizreniläiset odottavat puolestaan DokuFest-lyhytelokuvafestivaalejaan. Ranskassa, Pariisin kesäinen Trooppinen karnevaali on maailmankuulu.

Erilaiset kulttuuritapahtumat kuuluvat eurooppalaiseen kesään ja kulttuuriin. Kulttuuri kukoistaa ja viihdyttää ihmisiä monipuolisesti. Mutta kesätapahtumilla on viihdyttämisen lisäksi myös muita arvoja.

Kosovossa ei olisi ainoatakaan kesätapahtumaa ilman pyyteetöntä talkootyötä. Alle kolmen sadan euron virallisesta keskikuukausipalkasta huolimatta maassa löytyy vapaaehtoisia, jotka tunteja laskematta haluavat tuottaa iloa kanssaveljilleen ja -sisarilleen. Vain talkootyöllä lippujen hinnat pysyvät kaikkien saavutettavissa. Suomessa talkooperinne, yhdessä tekeminen, ei ole ehkä enää yhtä suosittua kuin joskus aikaisemmin. Jopa verottaja yrittää tappaa talkootyön tekemällä siitä veronalaista! Niin tai näin, Suomessakin useilla kesätapahtumilla olisi takanaan loistava tulevaisuus ilman vapaaehtoisia uurastajia. Pori Jazz -festivaalitkin on tämän tunnustanut.

Tapahtumille ei myöskään riitä, että on idea ja sen kehittelijöitä. Aina pitää olla niitä, jotka panevat toimeksi ja tekevät käytännön työn. Vanhojen konkareiden lisäksi tarvitaan uutta väkeä ja uusia ihmisiä, joille siirtää arvokasta osaamista, toimivia käytäntöjä ja kirjoittamatonta tietoa.

Kaikista kesäkulttuurin aktiiveista ei tule eturivin taiteilijoita, vauraita tapahtumajärjestäjiä tai -osaajia eikä ole tarkoituskaan. Kulttuurilla on syvemmälle meneviä, usein piiloon jääviä merkityksiä. Suomessa on tehty useita kansanterveydellisiä tutkimuksia, että musiikin avulla pitkäaikaissairaat kuntoutuvat paremmin. Monella meistä on varmasti omakohtaisia kokemuksia, että musiikin kuuntelu, laulaminen ja soittaminen sekä näytteleminen ovat hyviä tapoja torjua vaikkapa masennusta. Pienet huolet unohtuvat niin katsomossa kuin näyttämöllä.

Euroopan kulttuurikesä on ainutlaatuinen. Se säilyy elinvoimaisena, kun eurooppalaiset, valtiotasolla ja yksilöinä, säilyttävät vanhaa, luovat uutta ja tekevät ennakkoluulottomia ratkaisuja. Kehitys pysähtyy muuten. Tyytyväisyys on taantumusta.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista