Keskustelunavauksia

Kiinteistöveron korotus olisi väärä lääke!

19.10.2017

Juristikollegani Sampsa Kataja (kok.) kirjoitti 15.10.2017 Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että kiinteistöveroa voisi hänen mukaansa nostaa, koska ”on ihan oikein, että ökytalossa asuva maksaa luksuksesta”. Satakunnan Kansa uutisoi 16.10.2017 puolestaan näkyvästi Sampsa Katajan mielipidekirjoituksen. Tiedän, että kyseinen mielipide ei edusta edes kaikkien kokoomuslaisten kantaa, minkä takia muutama kommentti lienee paikallaan.

Sampsa Katajan mielipidekirjoituksen lähtökohta on kuitenkin täysin oikea. Verotuksen keinoin on pyrittävä tukemaan työnteon kannattavuutta ja sitä, että verotus kohtelee kaikkia oikeudenmukaisesti: enemmän ansaitsevan pitää maksaa myös enemmän veroa. Mutta Sampsa Katajan ehdottama kiinteistöveron korotus olisi näihin tavoitteiseen nähden väärä lääke. Kiinteistöveroa arvioitaessa ei nimittäin oteta huomioon verovelvollisen tuloja ja varallisuutta, maksukykyä tai ”ökytalon” tasoa. Laki on kaikille sama, kun maapohjan ja rakennusten arvoa määritellään.

Sampsa Katajan toteamus, että ”on oikein, että ökytalossa maksetaan luksuksesta”, on myös puutteellinen. Mikä on ”ökytalo”? Mitä on ”luksus”? Mm. nämä seikat jäävät po. mielipidekirjoituksessa määrittelemättä. Nelilapsisen perheen viiden makuuhuoneen talo ei varmasti ole tälle perheelle ”ökytalo”, vaikka saattaakin jonkun mielestä olla ”todella iso ökytalo”. Kiinteistöverolakikaan (20.7.1992/654) ei em. seikkoja määrittele. Jos ”luksus” tarkoittaa (kalliita) rakennusmateriaaleja tai (poikkeavia) sisustuselementtejä, niin kiinteistöveroon ei niilläkään ole merkitystä.

Kiinteistöveron korotus nostaa aina asumisen hintaa. Asuminen kallistuu niin omistusasunnoissa kuin vuokra-asunnoissa asuvilla. Työn verotus ei myöskään kevenny kiinteistöveroa korottamalla. Kiinteistövero on tasavero, joka rasittaa pienituloisia kaikkein rajuimmin.

Tässä yhteydessä on lisäksi muistettava sote-uudistuksen myötä suunniteltu kunnallisveron 12,00 prosentin pakkoleikkaus, joka on kaikissa kunnissa sama, vaikka osalla kuntia uusi veroprosentti ei varmasti riitä rahoittamaan kaikkia jäljelle jääviä menoja. Jos tässä tilanteessa avataan ovet kiinteistöveron korotuksille, ollaan todella pettävällä jäällä.

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on varatuomari ja oikeustieteen lisensiaatti sekä Kosovon Suomen kunniakonsuli.

Satakunnan Kansa

Saatat pitää myös seuraavista