Keskustelunavauksia

Kosovolainen elämänviisaus: ole rento – älä stressaa!

15.8.2013

Kuntosalilla, jota käytän Pristinassa, ei minun lisäkseni juurikaan näy muita kansainvälisiä työntekijöitä. Eilen illalla sain taas vastata vakiokysymykseen, ”minkälaista elämä on Kosovossa ja Pristinassa ollut”?

Nautittuani samana päivänä lounaan yhdessä kahvilassa Äiti Teresa Bulevardilla, Pristinan upealla kävelykadulla, jossa tunnelma on kuin jossakin Välimeren merenrantakaupungissa; auringon paistettua täydellä terällä ja lämpömittarin näytettyä +35 °C, vastasin, että ”Pristina on mielestäni hyvin rento kaupunki”.

Reaktio oli ennustettavissa. ”Niin moni on tällä hetkellä työtön. Tietysti ihmisillä on silloin paljon aikaa roikkua kaupungilla”, kysyjä totesi minulle. Hän on varmasti osittain oikeassa, mutta en silti usko, että työttömyys olisi syy Pristinan rentoon tunnelmaan. Kysymyksessä on kulttuurillinen asia. Ihmiset Pristinassa vain käyttävät paljon aikaa toistensa tapaamiseen, ”hengailuun” ja jutteluun. Ihmiset haluavat pitää huolta toisistaan. Hissiin mentäessä on tapana tervehtiä eikä ventovieras peitä kasvojaan lehdellä, jos alat (yllättäen) jutella hänen kanssaan.

Aikakäsitys on täällä myös erilainen verrattuna Pohjois-Euroopan valtioihin. Pohjois-Euroopan kronologinen aikakäsitys, jossa suunnittelemme kaiken pikkutarkasti (= ”olemme oman elämämme orjia”), tekee meistä joskus äärimmäisen stressaantuneita. Ja stressi on pohjoisessa aivan normaalia. Mutta täällä stressia ei juurikaan hyväksytä. Stressaantunut käyttäytyminen on Pristinassa jonkinlainen tabu. Ihmiset käskevät lopettaa valittamisen. Heille on normaalia, että kaikki ei aina toimi suunnitellulla tavalla: suihkusta ja vesihanasta ei aina tule vettä eikä sähkölaitos aina tarjoa sähköä kaikille. Sähkölaskut on käytävä henkilökohtaisesti maksamassa sähköyhtiön palvelupisteessä. Tietokoneet eivät aina toimi. Pristina ei yksinkertaisesti anna muuta vaihtoehtoa kuin rentoutua. Olen siis jo oppinut yhden tärkeän kosovolaisen elämänviisauden ja -tavan: voit olla kiireinen kuin helvetissä, mutta niin kauan kuin pysyt rauhallisena, olet rauhallinen!

Työ kasaantuu silti täälläkin. Ihmiset tarvitsevat vastauksia. Erilaisia asiakirjoja ja raportteja, sivukaupalla sanoja, jotka täytyy kirjoittaa. Jokapäiväinen elämä on yhä enemmän ja enemmän nk. karkaamassa käsistä. Ihmisten mielestä hallitus ja pääministeri Hashim Thaci tuhlaavat valtion varoja: heittävät rahaa väärään paikkaan. Euroopan unioni painaa päälle vaatimalla ”parhaita eurooppalaisia käytäntöjä”. Maailma on sekaisin. Syyrian kriisi ei ole kaukana.

Aurinko paistaa jälleen. Puut näyttävät kauniita värejään. Kodeista vapautuu ruskohiilen ja suitsukkeiden tuoksuja. Katumusiikin kuulee. Olematta naiivi ja tietäen maan vaikean taloustilanteen ja kansallisuusongelmat rakkauden ja ystävyyden läheisyyden aistii tässä suku- ja perhekeskeisessä yhteiskunnassa. Prizrenissa alkaa tulevana viikonloppuna kansainvälinen lyhyt- ja dokumenttielokuvien festivaali: DokuFest2013.

Niin kauan kuin Pristinasta löytyy aitoa burekia, aion olla rento enkä stressaa. Keep cool – you are cool!

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena erityisavustajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista