Keskustelunavauksia

Kosovon paikallisvaalit on pidetty

7.11.2013

Marraskuun 3. päivän paikallisvaalit ovat lähes ohi. Muutamassa kunnassa joudutaan vielä järjestämään toinen vaalikierros pormestarin valitsemiseksi. Minulle, joka seurasin näitä vaaleja työni puolesta, jäi erityisesti mieleen kaksi ristiriitaista tunnetta.

Ensimmäinen on arvostus. Nuori, itsenäinen, Kosovo pystyi järjestämään (lähes) rehelliset ja demokraattiset vaalit, jotka innostivat myös äänestäjiä. Kävin vaalipäivänä muutamalla äänestyspaikalla ja vastaukset kysymykseeni, ”miksi äänestitte”, olivat hyvin perinteisiä. ”Äänestäminen on oikeus, jota ei saa jättää käyttämättä. ”Muutos saadaan aikaan vain äänestämällä”. ”Taisteltuamme itsellemme itsenäisyyden, joka mahdollistaa vapaan äänioikeuden, olisi loukkaavaa olla äänestämättä”. Yksi vastaus oli kyyninen: ”Jos en äänestäisi, vaalihuoneiston sulkeuduttua ääntäni käytettäisiin väärin.”.

Vaalikampanjointi oli myös innostavaa. Esimerkiksi Gjakovan kaikkien pormestariehdokkaiden vaalipaneelia oli seuraamassa yli 700 ihmistä ja yli 200 ei tilanpuutteen takia päässyt lainkaan sisään. Tunnelma oli kuin jalkapallo-ottelussa. Omaa ehdokasta kannatettiin suuriäänisesti ja -eleisesti. Äänestäjät uskalsivat myös tuoda julki omia mielipiteitään: pelkäämättä istuvaa paikallis- ja puoluejohtoa! Kosovossa ei näitä demokraattisia vaaleja pidetty itsestäänselvyytenä eikä toivottavasti pidetä tulevaisuudessakaan. Parlamenttivaalit järjestetään jo ensi vuonna 2014.

Toinen tunteeni on valitettavasti jonkinasteinen vastenmielisyys. Rahan merkitys alkoi nimittäin konkreettisesti näkyä ja vaikuttaa vaalikampanjoissa myös täällä Kosovossa.

Puoluepoliitikot kiertävät ympäri maata ja ”myyvät sielunsa” taholle, joka on valmis rahoittamaan oman puolueen kampanjaa kussakin kunnassa. Ja surullista on, että käytännössä, jos yksi puolue ei kyseistä rahallista tukea huoli, toinen puolue varmasti huolii”. Ja käyttää rahat ”teurastaakseen” kilpailijaansa. Enemmän TV- ja radiomainoksia, enemmän näkyvyyttä ja vaalivoitto. Kyse on lähes samasta asiasta kuin steroideista urheilussa! Puhtaan urheilijan on mahdotonta voittaa ”pumpattua” kilpailijaansa. Jos me emme hyväksy steroideja, meidän ei pidä myöskään hyväksyä rajoittamatonta – ja piiloon jäävää! – rahallista tukea vaalikampanjoissa. Onko esimerkiksi Suomessa käyttöön otettu vaalituen ilmoitusvelvollisuus riittävä vai pitäisikö yksittäisellä ehdokkaalla olla lisäksi vaalibudjettikatto?

Euroopan unionin ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, ”EU:n ulkoministeri”, paronitar Catherine Ashton määritteli kesällä 2013 marraskuun paikallisvaalit ”yhdeksi Kosovon tulevaisuuden ratkaisuhetkeksi sekä tärkeä osaksi prosessia Kosovon ja Serbian välisten suhteiden normalisoinnissa”. Kosovon tulevaisuuden suunnitelmat eivät näihin vaaleihin kariutuneet eikä mikään ei ole vieläkään mahdotonta, mutta kaikki ei silti ole mahdollista.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista