Keskustelunavauksia

Kosovon siviilikriisinhallintaoperaatio korruptiosyytösten kourissa

4.12.2014

Kansainvälinen media uutisoi viime perjantaina laajasti, että Euroopan unionin (EU) Kosovon siviilikriisinhallintaoperaation (EULEX) entistä sotarikossyyttäjää, italialaista Maurizio Salustroa sekä EULEX:n entistä päällikköä, ranskalaista Xavier Bout de Marnhacia tutkitaan lahjusten ottamisesta. Herrojen epäillään päättäneen ilman perusteita hallituspuolue PDK:n kansanedustajaan Azem Sylaan kohdistetut tutkinnat.

EULEX:n tärkeimpänä tehtävänä on: 1) kehittää Kosovon poliisi-, syyttäjä- ja tuomioistuinlaitosta sekä 2) taistella maassa rehottavaa korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. EULEX on tällä hetkellä EU:n kallein ja ehdottomasti suurin siviilikriisinhallintaoperaatio. Se työllistää noin 1600 eri EU:n jäsenvaltioista tulevaa poliisia, tuomaria, syyttäjää sekä muuta erikoisasiantuntijaa ja maksaa yli110 miljoonaa euroa vuodessa.

Salustroon ja de Marnhaciin kohdistettujen epäilyjen lisäksi kaikki se hyvä, jonka EULEX on kuuden toimintavuotensa aikana saanut toteutetuksi, joutui kyseenalaistetuksi jo marraskuun alussa, kun Kosovon yksi valtasanomalehti – KohaDitore – julkaisi tietoja, että EULEX:n johtavat virkamiehet ottivat itse vastaan lahjuksia. Lahjuksia, joilla tietyt Kosovon rikolliset yrittivät estää heihin kohdistettavat syytetoimet. Lisäksi KohaDitore väitti EULEX:n virkamiesten luovuttaneen salaiseksi luokiteltuja tietoja Serbian tiedustelupalvelulle.

KohaDitoren väitteet perustuvat yhden brittiläisen EULEX-syyttäjän Maria Bamiehin omille esimiehilleen vuonna 2012 lähettämiin kirjeisiin, joissa Bamieh syyttää eräitä kollegoitansa korruptiosta. Bamieh kirjoitti muun muassa, että EULEX:n pääsyyttäjä, tsekkiläinen Jaroslava Novotná sekä entinen EULEX-tuomareiden puheenjohtaja, italialainen Francesco Florit olisivat rahaa vastaan sulkeneet eräät rikosoikeudenkäynnit. Ja että Florit olisi henkilökohtaisesti vastaanottanut 350.000,00 euron lahjukset.

KohaDitoren tietojen mukaan mitään sisäistä tutkintaa ei Bamiehin kirjeiden mukaan käynnistetty vaan, että EULEX purki ”kostona” Bamiehin sopimuksen. Lehden mukaan purun perusteena oli, että Bamieh olisi vuotanut tietoja lehdistölle.

Bamieh jatkoi myöhemmin paljastuksiaan mm. nettilehti EUobserverissä todeten, että ”EULEX:n nk. sisäinen tutkimus on täydellinen vitsi, koska avainepäiltyjen asemaa ei aseteta kyseenalaiseksi ja heidän sallitaan yhä työskennellä arkaluonteisten tapausten parissa”.

Oikeusvaltioon kuuluu, että jokainen on syytön niin pitkään kuin on osoitettu syylliseksi. Mutta tässä tapauksessa ei ole kyse pelkästään oikeusperiaatteista. Kosovo on, Jugoslavian hajottua ja maan julistauduttua itsenäiseksi, ollut malliesimerkki korruptiosta: mm. järjestäytynyt rikollisuus, ihmiskauppa, laittomat huumeet sekä prostituutio rehottavat edelleen Kosovossa. Ja nyt EU:n oma siviilikriisinhallintaoperaatio, jonka piti luoda Kosovosta toimiva oikeusvaltio, on itse laajasti syytettynä korruptiosta.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini on nimittänyt ranskalaisen juristin Jean-Paul Jacquesin tutkimaan – ulkopuolisena – kaikki KohaDitoren väitteet. Nimitys oli Mogherinilta loistava päätös. Mutta olkoon tämän tutkinnan lopputulos sitten mikä tahansa, EULEX:n uskottavuus Kosovossa on valitettavasti mennyt! Nykyisen mandaatin kaksi viimeistä vuotta tulevat olemaan varsin hankalia. EULEX:n ongelmat heijastuvat myös kaikkiin muihin Kosovossa työskenteleviin kansainvälisiin ammattilaisiin.

Kosovossa on kuitenkin niin paljon hyvää ja Kosovo on kuitenkin kehittynyt – pienin askelin – niin paljon, että kansainvälinen avustustoiminta ei saa loppua näihinkään ongelmiin. Kosovon valtiollinen rappeutuminen voisi räjähdysherkällä Balkanilla johtaa mihin tahansa.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista