Keskustelunavauksia

Kulttuuri valtasi Prizrenin – jälleen

26.8.2014

Kosovo tunnetaan konflikteistaan, yksipuolisesta itsenäisyysjulistuksestaan ja lähes jatkuvista poliittisista valtataisteluistaan. Mutta harvempi lienee kuullut jo 13 vuoden historian omaavasta dokumenttielokuvafestivaalista: DokuFestistä.

DokuFest on vuosittain – keskiaikaisessa – Prizrenissä järjestettävä, avoin festivaali, joka yhdistää elokuvakulttuurin ja juhlinnan hyvin omaperäisellä tavalla ja melkein 24h-periaatteella. Eikä DokuFest todellakaan olisi DokuFest ilman Prizreniä – ilman Kosovon (ehkä) kauneinta kaupunkia Sharr-vuoriston kupeessa lähellä Albanian ja Makedonian rajoja. Juuri Prizren – mukulakivikatuineen ja pop-up elokuvateattereineen – antaa DokuFestille sen omaperäiset puitteet. Tänä vuonna DokuFest valtasi Prizrenin 16. – 24.8.2014 väliseksi ajaksi.

Koin itsekin jälleen DokuFestin tunnelman ja kuulin DokuFestin perustajilta, miten mm. viisitoista vuotta sitten Prizren oli Kosovon kulttuuripääkaupunki myös elokuvien osalta. Ja miten vuodet 1998 ja 1999 – Kosovon sota – muutti tilanteen täysin tuhoten myös kaupungin elokuvateatterin. Vuonna 2002 DokuFestin perustajat päättivät esittää kolmen päivän ajan elokuvia, jotta ”joku poliitikoista puolestaan ottaisi asiakseen Prizrenin elokuvateatterin kunnostamisen”. Elokuviksi valittiin dokumentteja siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä oli helpompi ja halvempi saada esitettäväksi kuin esimerkiksi yhdysvaltalaisia tai eurooppalaisia myyntihittejä.

DokuFestin perustajat muistavat myös kertoa, miten vuonna 2002 ensimmäisenä festivaali-iltana, rankkasateessa ja sadeveden tulviessa teillä, rapistunut elokuvateatteri oli silti puoliksi täynnä. Toisena yönä se oli loppuunmyyty. Samoin kuin kolmantena iltana, jolloin viimeisen elokuvan lopputekstien jälkeen teatteri raikui lisäksi suosionosoituksista. ”Liikkuva kuva oli herännyt henkiin Prizrenissä!”

Tänä vuonna lippuja myytiin runsaasti yli 10000 kappaletta. Yhteensä 250 eri elokuvaan yhdeksässä eri tapahtumapaikassa Prizrenissä. DokuFestin kasvava maine houkuttelee elokuvantekijöitä ympäri maailmaa. Tänä vuonna neljällä elokuvalla oli myös jokin liittymä (ohjaus, kuvaus tms.) Suomeen. Tunnetuimpana Pekka Veikkolaisen ja Hannes Vartiaisen ohjaama ”Emergency Calls / Hätäkutsu”.

DokuFestin ohjelmisto on lähinnä englanninkielistä tai ainakin englanniksi tekstitettyä, minkä seurauksena yli neljännes festivaalikävijöistä on jo nyt kansainvälisiä. Yleisömenestyksen arvioidaan kokonaisuudessaan (hotellit, ruokailut jne.) jättävän Prizreniin vuosittain noin miljoonan euron tuoton. Summa on merkittävä jopa koko valtion kannalta Kosovon taistellessa edelleen taloutensa kanssa. Prizrenissä pop-up elokuvateattereina toimivat mm. vanha Bysantin aikainen linnoitus sekä käytöstä poistettu, entinen, turkkilainen sauna. Tuloksena jotakin maagisen lumoavaa. Elokuvien loputtua väki siirtyy johonkin Prizrenin lukuisista ravintoloista – tänä vuonna vaikkapa teknomusiikin pariin. Tai

DokuFestin järjestämiin omiin DokuNight-konsertteihin. Esimerkiksi ensimmäisenä festivaalimaanantaina ”Shpat Deda and his wizard friends” soitti konsertissa ensimmäistä kertaa livenä uutta “Shkendije-levyään”. DokuFestin aikaan ravintolat panostavat myös erilaisiin meze-ruokiin, kebabeihin sekä tavallisiin pihveihin, kalaan ja pastaruokiin. Ja ruuasta joutuu maksamaan noin kolmanneksen siitä hinnasta, mitä niistä joutuisi maksamaan esimerkiksi Suomessa! Unohtaa ei tietenkään saa DokuFestin DokuPhoto-valokuvanäyttelyä eikä lähes Suomi-Areenan tavoin järjestettyjä ajankohtaiskeskusteluja. Kiinnostaisiko esimerkiksi aihe: ”Peacebuilding, tolerance and dealing with the past in protracted social conflicts”?

DokuFestin taiteellinen johtaja ja yksi “isistä” Veton Nurkollari totesi festivaalistaan: ”Ihmiset haluavat todella vain nauttia elämästä. Elokuva ja musiikki mahdollistavat tämän. Mutta jos joku sanoo minulle tekevänsä elokuvan, joka muuttaa maailman, sanon, että valehtelet. Pieniä muutoksia, kyllä. Niihin elokuva pystyy – helpostikin! ”

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista