Keskustelunavauksia

Kunniakonsuli ja Kosovon kansallisbaletti

1.5.2018

Kuukauden kuluttua on kulunut vuosi siitä, kun Suomen ulkoministeriö tunnusti ja vahvisti valtakirjani toimia Kosovon Suomen kunniakonsulina. Vuosi on mennyt lentäen. Ihmisiä tavatessani ensimmäinen kysymys on silti useasti: mitä kunniakonsuli oikein tekee?

Yleispätevää vastausta ei ole. Kunniakonsulin tehtävät riippuvat paljon edustusvaltiosta. Joillekin valtioille kunniakonsulin nimittäminen on vain tapa ilmoittaa diplomaattisesta paikallaolosta. Toisille valtiolle kunniakonsulit ovat todellinen – toiminnallinen – osa kyseisen valtion ulkoasianhallintoa.

Kosovo on transitiovaiheessa oleva valtio, mikä näkyi kunniakonsulin nimittämisprosessissa ja näkyy toiminnassa. Ennen nimittämistä minulta pyydettiin nk. motivaatiokirje, jossa selvitin Kosovon hallitukselle, mitä tekisin kunniakonsulina. Nimittämispuheessani toin julki päätavoitteeni: haluan auttaa Suomessa olevia kosovolaisia heidän mahdollisissa hallinnollisissa jne. ongelmissaan sekä luoda 1) liiketoiminnallisia, 2) koulutuksellisia ja 3) kulttuurillisia suhteita Kosovon ja Suomen välille. Ja nyt vuoden jälkeen on ilo todeta, että Kosovo todella tukee kunniakonsuleitaan ja hyödyntää heitä.

Esimerkiksi kaksi viikkoa sitten olimme Kosovon Tukholman suurlähetystön Chargé d’Affaires a.i.:n Sedat Burrnikun kanssa Suomen eduskunnassa lobbaamassa Kosovon Interpol-jäsenyyttä, josta äänestetään marraskuussa Dubaissa. Samassa yhteydessä alustimme myös parlamentaarisen Suomi-Kosovo -ystävyysryhmän perustamista.

Kosovossa työskennellessäni (2013-2017) opin tuntemaan, ja ihastuin yhteen maan viinitilaan ja viiniin. Kyseiset viinit ovat nyt maisteltavana Alkossa. Tavoitteena pääsy Alkon valikoimiin.

Iloisin olen kuitenkin Kosovon kansallisbaletin tulosta Suomeen nyt lokakuussa. Neljän päivän turnee (8.-11.10), ja neljä esitystä (Tampere, Helsinki, Turku ja Pori). Kaikki lehtereille. Tanssijat tekevät 150,00 euron kuukausipalkalla todellista taidetta.

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on varatuomari ja oikeustieteen lisensiaatti sekä Kosovon Suomen kunniakonsuli.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista