Keskustelunavauksia

Maaseudun elinvoimaisuuden eteen on tehtävä työtä

28.3.2019

Aluksi toteamus. En hyväksy nykykehitystä, jossa väestö keskittyy Suomessa kasvukeskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun. Satakunnalla ei tällä hetkellä valitettavasti ole vastaavaa vetovoimaa.

Suurimmassa osassa Suomen kuntia ei ole enää yhtään valtion virkamiestä. Virkamiehet ovat kadonneet muun muassa verotoimistojen, poliisien, nimismiesten, työvoimatoimistojen, Kelan, Postin ja armeijan lähdön seurauksena. Valtion työntekijämäärä on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana runsaalla 20 000 henkilöllä. Työpaikat ovat kadonneet suurimmaksi osasi maaseudulta.

Täysin perustellusti voi myös kysyä, miksi valtionyhtiön pääkonttorin on toimialasta riippumatta sijaittava pääkaupunkiseudulla? Terrafame Oy:llä ei juurikaan ole kaivoksia Helsingissä. Metsähallituksen pääkonttorin sijaintia Vantaan Tikkurilassa ei voi perustella metsien sijainnilla.

Maaseudun kuntien ja kylien autioitumista ei silti saa ottaa annettuna tosiasiana, vaan maaseutu on nähtävä mahdollisuutena. Mielikuva maaseudusta on yleisesti positiivinen: rauhan, kiireettömyyden ja hiljaisuuden tyyssija, jossa mieli lepää ja ihmisellä on hyvä olla”. Näin suomalaiset erilaisten kyselyiden perusteella kokevat maaseudun.

Näen Pohjois-Satakunnassa paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, joihin on tartuttava. Merikarvia on tästä erinomainen esimerkki. Eumer Finland Oy:n kalastustarvikkeet ovat maailmankuuluja. Meriser Oy:llä on jo yli 50 vuoden historia takanaan. Saasteetonta ja uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko- ja tuulienergiaa, voidaan tuottaa asutusta häiritsemättä.

Taloustilanne on Merikarvialla ja muissa Satakunnan kunnissa vaihdellut, mutta maaseudun elinvoima ei ole koskaan ollut merkityksetön. Perusolettamat maaseudun suhteellisista eduista eivät myös-kään ole ajan saatossa juurikaan muuttuneet, vaikka yhteiskunta on muuttunut. Kovaakin vauhtia. Maaseudulla melkein minkä tahansa elinkeinon kustannukset niin toiminnan, investointien kuin työvoiman osalta ovat suhteellisesti edullisempia kaupunkiseutuihin nähden. Kaupunkilaisten on syytä ymmärtää, että maaseudulla itse asiassa tuotetaan kaikki se, mikä pitää kaupungitkin sykkeessä: ruoka ja energia päällimmäisinä.

Liikenne ja kulkeminen ovat aivan keskeisiä asioita maaseudun ihmisten elämässä. Kehä kolmosen sisäpuolella voidaan puolustaa polkupyöriä ja kieltää polttomoottorit, mutta tämä punavihreä kupla on todella kaukana maaseudun elämästä. Maaseudulla tarvitaan autoja ja kunnon teitä. Ilman niitä ei elämä yksinkertaisesti ole mahdollista. Niin ei voi olla, että maaseudun kylänraitilla kulkee vain taksi, ambulanssi ja musta auto!

Perusarvojen – koti, uskonto ja isänmaa – sisältö on vuosikymmenten mittaan muuttunut. Niiden pohjalta on kuitenkin hyvä kehittää koko Suomea: niin maaseutua kuin kaupunkialueitakin. Tärkeintä on aina ihminen. Ei tittelit, ammatti tai lompakon paksuus.

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on varatuomari ja oikeustieteen lisensiaatti sekä Kosovon Suomen kunniakonsuli.

 

Saatat pitää myös seuraavista