Keskustelunavauksia

Obama ja Putin

10.2.2016

Moni maapallon nykykriisi olisi ratkaistavissa, jos USA ja Venäjä olisivat samaa mieltä.

Syyriassa Venäjä tukee hallitusta sekä presidentti al-Assadia ja USA vastaavasti oppositiota. USA on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden. Venäjä ei – tukena Serbialle. Suurvaltajohtajista Obama on nuorempi ja ehkä paremmassa kunnossa, mutta Putinin synnynnäistä – raakaa – karismaa hän ei tavoita. Putinin päätöksiä on mahdotonta ennakoida. Obaman maailmankuva on klassisen liberaali ja perustuu yhteiseen hyvinvointiin ja rauhaan. Suhteessa Putiniin tämän maailmankuvan heikkous on, että Putin arvostaa rauhaa vähemmän kuin valtaa. Valtaa, jota hän on menettänyt  …!

Ukraina merkitsee Obamalle ”seurauksia”, jotka ovat syntyneet Venäjän toiminnasta. Putinille nämä ”rajalliset vaikutukset” – Putinin määritelmä – ovat saavutuksen arvoisia. Kansainvälinen yhteisö ”on jo unohtanut” mm. Krimin valtauksen.

Putin on myös jo opettanut Venäjää uhmanneita Itä-Euroopan valtioita. Viron turvallisuuspäällikkö siepattiin ennen kuin Venäjä tuomitsi hänet vakoilusta 15 vuoden vankeuteen. Venäjä tukee monin eri tavoin – vastoin Latvian hallituksen kantaa – Latvian 26 prosentin etnistä venäläisvähemmistöä. Georgian NATO-jäsenyydestä on tullut menetetty unelma.

USA oli aluksi vahvoilla Lähi-idässä. Egyptin entinen presidentti Anwar Sadat hyödynsi neuvostoliittolaista tukea ja aseita aloittaessaan 1973 Jom Kippurin sodan, jonka hän kuitenkin hävisi ja pakotettiin rauhaan. Palestiinalaisten entinen johtaja Jasser Arafat hyväksyi samat rauhanehdot 1993 Oslossa, kun Neuvostoliiton romahtaminen oli tehnyt USA:n sotilaallisen uhmaamisen mahdottomaksi.

Mutta miksi USA:n ja Obaman ote on livennyt Lähi-idässä? Johtuuko se hyökkäyksestä Irakiin 2003 vai siitä luopumisesta 2011? Vai sotilaallisesta passiivisuudesta Syyriassa 2013 tai Iranissa 2015? Ehkä. Ehkä ei. Syyriassa käydään nyt kuitenkin – Turkin invaasion takia – sotaa, jossa normeja ei tunneta ja jossa diplomatia ei pelkästään riitä.

Suurvaltojen voima on pysyvää, mutta ihanteet katoavaisia. Peli on osattava pelata.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista