Keskustelunavauksia

Ollako vai eikö olla – suomalainen?

26.6.2014

Meistä suomalaisista liikkuu täällä Kosovossakin monenlaisia stereotypioita: huumori- tai asiapohjaisia. Halusimmepa sitä tai emme. Sen olen jo oppinut. Seuraavassa muutamia.

Lähes jokaisella suomalaisella on nykyään oma matkapuhelin. Enää ei kuitenkaan välttämättä aina nk. Nokian mallia. Suomessa ei ole ihme, jos matkapuhelin alkaa yhtäkkiä soida ja suomalainen – ilmeettömästi – kaivaa matkapuhelinsa esiin sekä – paikasta riippumatta – vastaa siihen. Näin on kuulemma tapahtunut jopa esiintymislavalla puheen aikana! Yleensä suomalaiset miehet kilpailevat siitä, kenellä on suurin: suurin auto, suurin palkka, suurin … . Mutta matkapuhelimen kohdalla kilpaillaan siitä, kenellä on pienin. Mitä pienempi matkapuhelin sen nykyaikaisempi ja kalliimpi se on …?

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa alastomuus on Suomessa täysin normaalia. Kukaan ei tuijota sinua eikä kukaan ole hämmentynyt, jos olet alasti. Kesäisin miehet ja naiset ovat aina uidessaan tai aurinkoa ottaessaan alasti – jopa – yleisillä rannoilla, koska suomalaiset ovat saunansa takia tottuneet olemaan alasti. Myös erilaisilla kesäisillä musiikkifestivaaleilla ihmiset osoittavat riisuutumalla sen, kuinka hauskaa heillä. Festivaalin lopussa jopa sadat ihmiset voivat tanssia alasti.

Suomalaiset juovat enemmän kahvia kuin mikään muu kansakunta koko maailmassa! Suomalaiset juovat kahvia aamulla ennen työhönlähtöä. Suomalaiset juovat kahvia työpaikallaan ennen työpäivän alkua. Suomalaisilla on vähintään kaksi kahvitaukoa työpäivän aikana. Suomalaiset juovat kahvia saavuttuaan töistä. Suomalaiset juovat kahvia vielä iltapalalla. Suomalainen voi hyvin juoda 10 -15 kupillista kahvia päivässä. Myös vieraille tarjotaan kahvia koko ajan ja vähintään yksi kuppi on pakollinen. Muuten suomalainen emäntä tai isäntä suuttuu.

Suomalainen ei pidä katsekontaktista. Eurooppalainen poskisuudelmatervehdys kauhistuttaa. Vain lyhyt vilkaisu vastustajan silmiin on sopivaa. Suomalainen haluaa pitää etäisyyttä myös niihin ihmisiin, joiden kanssa hän keskustelee. Tilanteesta riippuen suomalaisen oma etäisyys on yksi-kaksi metriä. Vähintään!

Suomalaisen kanssa ei kannata puhua jääkiekosta. Useimmat suomalaiset ovat fanaattisia jääkiekkofaneja eikä heidän kantaansa saa muutettua. Loput suomalaiset vihaavat jääkiekkoa! Samoin kannattaa välttää puheenaiheena – ainakin suomalaisten miesten kanssa – armeijaa. Enemmistö suomalaisista miehistä on kansalaisvelvollisuutenaan suorittanut/suorittaa varusmiespalveluksen ja siksi kultaiset armeijamuistot pitkästyttävät Sinut nopeasti kuoliaaksi! Politiikasta voi puhua ja on turvallista puhua. Kunhan olet puolueeton ja annat suomalaisten itse “puhetaistella”! Politiikasta saa myös helposti aikaan viihdyttävän (joukko)tappelun.

Suomalaiset syövät paljon nk. ”perinteistä suomalaista ruokaa”: makkaraa, hernekeittoa, lihapullia, pizzaa, perunoita (= perunamuusina tai keitettyinä), hampurilaisia, ranskalaisia sekä muuta roskaruokaa. Ja ruisleipää! Lisäksi suomalaiset syövät paljon verta. Veri sekoitetaan ruisjauhoihin ja siitä tehdään lettuja. Tai veri yhdistetään sianlihaan ja silavaan, tungetaan siansuoleen ja saadaan herkullista verimakkaraa.

Sininen on taivas, siniset on järvensä sen …

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista