Keskustelunavauksia

Onko Pohjois-Korea uhka maailman turvallisuudelle?

18.4.2013

Pohjois-Korea laukaisi viime vuonna kaksi pitkän kantaman rakettia osana joko satelliitti- tai ohjusohjelmaansa. Viime helmikuussa maa ilmoitti toteuttaneensa maanalaisen ydinkokeen sekä julisti – kuukautta myöhemmin – vuoden 1953 aseleposopimuksensa Etelä-Korean kanssa mitättömäksi. Toissaviikolla maa päätti käynnistää uudelleen kaikki sulkemansa ydinreaktorit (mm. Yongbyon) ydinasemateriaalin tuottamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korealla on ydinkärkiohjus tai -ohjuksia, vaikka maan ydinaseistuksen suuruus onkin epäselvä. Toistaako historia itseään ja näemmekö vuosien 1950 – 1953 Korean sodan kauhut vielä uudelleen?

Pohjois-Korean voi ilman muuta sanoa varautuvan sotaan: ydinkoe nosti kansainvälistä uhkatasoa ja lisäsi erilaisia sotilaallisia jännitteitä. Mutta siltikin kyseessä lienee (vain) Pohjois-Korean uuden johtajan Kim Jong-unin halusta ja yrityksestä vahvistaa kansalaistensa lojaalisuutta kotimaata ja johtajaansa kohtaan. Ja samalla toimenpiteet ovat myös Kim Jong-unin vastaus USA:lle ja Etelä-Korealle näiden (vuosittain) toteuttamille yhteisille sotaharjoituksille. Korean niemimaalla lentäville amerikkalaisille pommikoneille ja hävittäjille!

Suurin vaikutus Pohjois-Korean toiminnalla lienee ollut juuri USA:han. Presidentti Obaman päätöksellä USA aktivoitui alueella, jonka USA on vuosia sivuuttanut keskittyessään terrorismin vastaiseen sotaan Afganistanissa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. USA:n ”uusi” politiikka on painottunut Kiinaan: maiden välisten diplomaattisten suhteiden sekä taloudellisen kaupan vahvistamiseen. Kiina haluaa varmasti vahvistaa suhteitaan USA:han, mutta Kiina ei varmasti halua USA:n kasvavaa sotilaallista läsnäoloa Korean niemimaalla eikä Pekingissä ei varmasti haluta sotaa Kiinan rajoille. Miten kehittyvät Etelä-Korean ja Kiinan suhteet? Mitä tekee Japani ja Venäjä?

USA ja Kiina ei kykene kaksistaan ratkaisemaan Korean niemimaan ongelmia. YK:n pitää omin diplomaattisin keinoin saada Pohjois-Korea ja Kim Jong-un ymmärtämään, että sodasta tai sotilaallisesta hyökkäyksestä aiheutuisi liian kova hinta. Ja että ainoa tapa vauhdittaa Pohjois-Korean taloudellista kehitystä, on noudattaa kansainvälisiä sopimuksia sekä velvoitteita. Ja että tehokkain tapa vahvistaa pohjoiskorealaisten lojaalisuutta kotimaahan ja johtajaan, on huolehtia siitä, että kansalaisten hyvinvointi lisääntyy.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, jolle maapallon eri kriisialueetkaan eivät ole vieraita.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista