Keskustelunavauksia

Poliitikolla oltava synnynnäistä karismaa – ja rohkeutta

30.5.2014

Ilman synnynnäistä karismaa on vaikea menestyä politiikassa. Vahva karisma mahdollistaa menestyminen myös omien virheiden jälkeen. Paras esimerkki suomalaisesta, vahvan synnynnäisen karisman poliitikosta on varsinaissuomalainen kansanedustaja ja ex-ministeri Ilkka Kanerva. Satakunnassa vahvaa synnynnäistä karismaa on mm. kahdella naispoliitikollamme: Laura Huhtasaarella ja Mari Kaunistolalla.

Kosovolaisista poliitikoista ehkä suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt maan pääkaupungin Pristinan uusi pormestari Shpend Ahmeti. Hiukan alle nelikymppinen, kevyesti ylipainoinen, Harvardin yliopiston kasvatti, jonka (lähes) kukaan ei uskonut viime marraskuun paikallisvaaleissa pystyvän syrjäyttämään toisen valtapuolueen LDK:n istuvaa pormestaria, professori Isa Mustafaa. Hyvä, jalkautettu kampanja – tottakai. Mutta väitän, että synnynnäinen karisma oli Shpend Ahmetin yksi onnistumisen syy! Eikä varmasti ole sattumaa, että tällä hetkellä häntä kutsutaan mm. Euroopan rohkeimmaksi pormestariksi.

Shpend Ahmeti on nyt ollut virassa noin kuusi kuukautta. Ja lukuisten tapaamistemme perusteella tiedän, että suurimman osan ajastaan on vienyt matkapuhelin sekä äänestäjien esittämät toiveet ja pyynnöt. Ekonomistin koulutuksella Shpend Ahmeti yrittää luoda järkevää, puhdasta hallintoa Pristinaan – yhteen kaikkein korruptoituneinpaan kaupunkiin Euroopassa. Tehtävä ei ole helppo. Yksi mahdollinen salamurhahanke on jo paljastunut: viisi kranaatein ja rynnäkköasein varustettua tappajaa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat edelleen nk. vapaalla jalalla.

Shpend Ahmetia ei silti pelota. Heti virkaan tultuaan hän huutokauppasi edeltäjänsä ylellisen (turvavarustellun) virka-auton: Audi Q7:n. Sen jälkeen joka aamu ”bussilla töihin” ja kaupungintalon Hyundailla kokouksiin. Eikä Shpend Ahmetia pelota kävellä kaupungillakaan. Pelko ei ole silloin sallittua ”kanssakävelijällekään”, vaikka joskus on mieleen tullut ajatus, mitä jos …?

Suurimmat vihamiehensä Shpend Ahmeti on hankkinut lähtiessään puhdistamaan Pristinan kymmeniä erilaisia, vireillä olevia rakennushankkeita. Rakentaminen on Kosovon itsenäisyysjulistuksen (2008) jälkeen nimittäin ollut Pristinassa nk. vapaa kaikille. Kerrostalot ovat nousseet pilviin: useimmat ilman lupaa tai kaupunkisuunnitteluvirastolta vilpillisesti ostetulla luvalla. Osa kerrostaloista on rakennettu alueelle, joka Jugoslavian aikaan oli – ko. alueen sortumavaaran takia – rakennuskiellossa. Osa kerrostaloista on rakennettu niin lähelle naapuritaloa, että naapuritalon ikkunoita ei pysty enää avaamaan.

Shpend Ahmeti on tutkinut, ja tutkii, rakennushankkeet yksitellen ja iskee siten suoraan harmaan talouden ytimeen. ”Järjestäytynyt rikollisuus on ylivoimaisesti laajinta rakentamisessa. Se on joko rahanpesua, nepotismia tai korruptiota”, sanoo pormestari ja jatkaa, että ”vasta kun ne saadaan kitkettyä, voidaan todella puhua oikeusvaltiosta.”

Shpend Ahmeti toimii myös sanojensa mukaisesti. Yhdessä rakennushankkeessa pääomasijoittaja oli Shpend Ahmetin ystävä, taloustieteen opiskelija. Sijoittaja lupasi mm. rakentaa päiväkodin pohjakerrokseen, jos hanke voitaisiin kuitenkin viedä loppuun. Mutta lopputulos: luvaton, mikä luvaton. Ja purettava!

Shpend Ahmetin poliittisen tulevaisuuden ratkaisee kuitenkin se, jos hän pysyy hengissä, miten hän pystyy täyttämään pristinalaisille vaaleissa antamansa lupaukset mm. julkisen liikenteen toimivuudesta, jatkuvasta veden ja sähkön toimituksesta sekä jätehuollon järjestämisestä. Synnynnäisen karisman ja rohkeuden puutteeseen onnistuminen ei ainakaan kariudu!

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista