Keskustelunavauksia

Seurausten hoitaminen ei enää riitä

9.9.2015

Koko Eurooppa kamppailee juuri nyt valtavan maahanmuuttokriisin parissa. Mutta tämä kriisi ei ole sitä, mitä useimmat ihmiset ajattelevat sen olevan.

Viime päivät ja viikot ovat tuoneet silmiemme eteen traagisia kuvia: Aylan-poika hukkuneena Turkin rannikolla; kuorma-auto täynnä ruumiita Itävallassa; kaatuneita, ylikuormitettuja veneitä Välimerellä; rajavartijoiden ja väkijoukkojen väkivaltaisia taisteluita Ranskassa; kymmeniätuhansia ihmisiä hakemassa turvapaikkaa eri puolilta Eurooppaa. Mutta nuo ovat vain seurauksia. Syyt, joihin nyt olisi todella puututtava, tuntuvat unohtuvan täysin. Lääkärikään ei hoida vain särkyä …!

Se on myös selvää, että Euroopalla on käsissään turvallisuusongelma, mutta rakentamalla raja-aitoja – esimerkiksi Unkarin tavoin maan Serbian väliselle rajalle – asiaa ei ratkaista. Eurooppaan nyt pyrkivät eivät ole terroristeja tai barbaareja. Meillä on jo omat, eurooppalaiset terroristimme, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa todella radikalisoitumassa. Tähän radikalisoitumiseen muun muassa ISIS tarjoaa vahvaa inspiraatiota, ja esimerkiksi Länsi-Balkanilla jopa rahallista tukea.

Arabikevät 2011 on yksi pääsyy nykytilanteeseen. Useat valtiot romahtivat, minkä jälkeen Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä ei käytännössä voitu puhua (toimivasta) rajavalvonnasta lainkaan. Pakolaisvirrat alkoivat vyöryä. Ja samaan aikaan esimerkiksi Italiassa, ja jopa Kreikassa, oli vain vähän kokemusta maahanmuuton valvonnasta. Nämä maat ovat historiallisesti olleet ”nettoviejiä”, kun puhutaan maahanmuutosta. Rajoitettu kyky käsitellä maahanmuuttajia teki kyseisistä maista houkuttelevia kohteita ihmiskaupalle ja -kauppiaille. Lyhyt etäisyys lähtömaista lisäsi vielä houkuttelevuutta. Kreikan saarille pääsee Turkista pienellä veneellä. Korfusta on vajaan 30 minuutin venematka Albaniaan.

Tilanne on kärjistynyt, koska Eurooppa ja Euroopan unioni ei ole löytänyt yhteistä politiikkaa käsitellä, tai ratkaista, tätä ongelmaa. Maanosamme tulee ryhdistäytyä nopeasti. Euroopan unioni ei voi olla kuin strutsi, joka painaa oman päänsä hiekkaan ja toivoo, että joku muu ratkaisee ongelman.

Lisäksi – erillään nykykriisistä – meidän on muistettava, että Eurooppa tarvitsee tulevaisuudessa työperäistä maahanmuuttoa: haluamme sitä tai emme. Monissa Euroopan maissa väestö ikääntyy ja vähenee ja väestöpyramidin muoto vääristyy. Vapautuvien työpaikkojen täyttämiseen tarvitaan ihmisiä; samoin kuin hoitamaan yhä kasvavaa vanhusväestöä.

Mitä sitten pitäisi tehdä olemassa olevalle maahanmuuttokriisille? Nyt tarvitaan diplomaattista voimapolitiikkaa ja voiman näyttöä kriisialueilla kriisien ratkaisemiseksi; Euroopan unionin, Yhdistyneiden kansakuntien sekä suurvaltojen välisin sopimuksin ja välisellä yhteistyöllä.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista