Keskustelunavauksia

Sodan aiheuttamat henkiset kivut

6.3.2014

Tuffani – äitini isä – osallistui sekä talvi- että jatkosotaan. Muistan lapsena monesti kysyneeni häneltä sotamuistoja, mutta niitä en häneltä koskaan kuullut. Tuffa ei halunnut jutella sodasta. Samoin muistan ihmetelleeni tuffan vaikenemista, mutta en ihmettele enää! Täällä Kosovossa olen jo nyt kuullut niin monta tarinaa sodasta (1998 – 1999), läheis(t)en kuolemasta, kidutuksesta, että olen joutunut kysymään itseltäni, miten ihminen voi päästä tuollaisten kokemusten yli. Totuus lienee, että niistä ei koskaan pääse täysin eroon, mutta oikeuden saaminen sekä syyllisten rankaiseminen helpottaa kipua – ainakin vähän.

Keskustelin jokin aika sitten kahvikupin ääressä vanhempansa Kosovon sodassa menettäneiden sisarusten (sisko ja veli) kanssa. Sisko oli tuolloin 9-vuotias eivätkä tytöt turvallisuussyistä liikkuneet iltaisin ulkona. Eräänä yönä, veljen lähdettyä kavereidensa luo, joku oli tullut, tappanut isän ja ampunut äitiä. Äiti oli myöhemmin kuollut saamiinsa vammoihin viimeisinä sanoinaan: ”Kiitos Jumalalle, että poikani ei ole täällä”. Veli oli seuraavana päivänä kotiin palattuaan löytänyt kuolleet vanhempansa sekä siskon itkemässä äidin sylissä – järkyttyneenä ja veren peitossa. Sisko oli jostakin syystä jätetty henkiin.

Molemmat totesivat vieläkin olevansa ”sisältä tyhjiä” ja että sielusta puuttuu jotakin. Mutta elämänhalu on vienyt eteenpäin eivätkä he ole karanneet kipua. Tapahtumat tulevat vieläkin uniin ja saattavat herättää öisin. Silti on vain jaksettava!

Sodan jälkeen Kosovon uudelleenrakentaminen merkitsi kriittistä taistelua poliittisen ja yhteiskunnallisen sovinnon saamiseksi. Lähes 100000 pakolaista palasi Kosovoon. Vuoden 2008 itsenäisyysjulistus merkitsi puolestaan sitä, että nuori Kosovo päättää asioista suvereenina valtiona. Sotarikokset ovat tälläkin hetkellä hallituksen agendalla. Hallituksen on ratkaistava, miten tällaiset rikosepäilyt jatkossa tutkitaan ja rikokset rangaistaan. Vielä Kosovo ei kuitenkaan selviä sotarikoksistaan ilman kansainvälisen yhteisön tukea. .

Kosovon hallituksen on lisäksi ratkaistava, miten uhrien oikeudet turvataan. Hallituksen olisi laadittava selkeä strategia uhrien auttamiseksi: kuka korvaa sekä miten ja koska vahingot korvataan; miten uhri saa hoitoa ja kuntoutusta; mikä on perillisten asema …

Toimiva poliisi-, syyttäjä- ja oikeuslaitos on yhteiskunnallisen turvallisuuden peruspilari.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on porilainen maailmankansalainen, joka tällä hetkellä työskentelee Kosovon oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista