Keskustelunavauksia

Tähden kotiinpaluu…

19.8.2016

Tiistaina 9. elokuuta Kosovo, ja pääkaupunki Pristina, olivat sekaisin. Kaupungin vihreään keitaaseen, Germia-puistoon, vievät tiet olivat tukossa, ja lopulta liikenne suljettiin täysin. Arvioiden mukaan yli 15 000 fania odotti Kosovon nousevan naispoptähden Dua Lipan ensimmäistä Kosovon konserttia.

Tähden kotiinpaluu oli tähden tyyliin sopiva. Toissaviikolla esiintyminen Yhdysvalloissa Jimmy Fallonin ”Late Night -ohjelmassa” miljoonien katselijoiden edessä, ja sitten Kosovoon kosovolaisen miljonääriliikemies ja poliitikko Behgjet Pacollin yksityisellä suihkukoneella.

* * *

Dua Lipa syntyi vuonna 1995 Pristinassa, mutta kasvoi ja aloitti uransa Lontoossa, josta hän neljä vuotta sitten muutti Yhdysvaltoihin. Julkaistuaan viime vuoden elokuussa ensimmäisen singlensä ”New Love” Dua Lipa on saanut faneja ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Helmikuussa Dua Lipa esiintyi Stella McCartneyn mainoksessa, ja on myös jo noussut BBC:n vuoden 2016 hittilistalle. Puhumattakaan siitä, että Dua Lipan esiintymisiä on YouTubessa katseltu ja ladattu jo miljoonia kertoja.

Tähti ei myöskään tullut Kosovoaan rahan takia. Germia-puiston konsertin järjesti ”Sunny Hill -säätiö”, Dua Lipan perustama hyväntekeväisyysjärjestö, joka pyrkii edistämän nuorten asemaa Kosovossa. Kaikki konsertin tuotot menivät kyseiselle säätiölle. Ja mikä tärkeintä, konsertin aikana, tai ennen ja jälkeen, ei raportoitu minkäänlaisia järjestyshäiriöitä.

Konsertin avasi kaksi kosovolaista rap-artistia MC Kresha sekä Lyrical Son. Tähti itse kuumensi yleisön muun muassa viimeisimmillä hiteillään ”Hotter than Hell” ja ”Last Dance” sekä ennen kuulemattomilla kappaleilla ensi vuoden helmikuussa julkaistavalta uudelta albumiltaan. Fanien riemu oli suunnaton, kun Dua Lipa kutsui lavalle isänsä, jonka kanssa lauloi duettona – albaniaksi – yhden isänsä säveltämän ja sanoittaman kappaleen.

* * *

Kosovolaiset poliitikot ymmärsivät ”hyödyntää tilanteen”. Pristinan pormestari Shpend Ahmeti kirjoitti, ja kuvasi, omalle Facebook-sivulleen ”konsertin käsittämättömästä tunnelmasta”. Varaulkoministeri Petrit Selimi puolestaan twiittasi konsertista: ”Kosovolaisnaiset rokkaavat ympäri maailmaa, Dua Lipa, Majlinda Kelmendi ja Äiti Teresa. Jopa miehiä enemmän.” Kosovon presi-dentti Hashim Thaçi luovutti tähdelle seuraavana päivän kunniamitalin (the Medal of Merit).

Dua Lipan omat sosiaalisen median kommentit – keskiviikolta – osoittivat tähden oman mielen- ja tunnetilan. Ensin Twitterissä heti konsertin jälkeen: ”Neljään vuoteen en ole ollut täällä. Nyt tulin kotiin, ja tällainen vastaanotto. Kiitos kaikille sydämeni pohjasta.” Ja vastaavasti Dua Lipan uusi twiitti heti aamulla: ”Viime yö oli järjetön! Viime yö oli niin sähköinen! Suurin keikkani! Epänormaalia. Kiitos.”

Kulttuurin merkitystä ei saa missään yhteydessä väheksyä. Musiikki, taide ja urheilu yhdistävät kansankuntia.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista