Keskustelunavauksia

Terrorismi pelottaa – syystä vai syyttä?

20.1.2017

Terrorismi pelottaa, mutta kuinka huolestuneita meidän todella pitäisi olla? Oliko maailma turvallisempi ennen 9/11-iskuja vai vasta niiden jälkeen? Lupasihan USA:n silloinen presidentti George W. Bush ”viidessä päivässä voittaa sodan terrorismia vastaan”?

Terrorismin vastainen sota jäi vuonna 2001 voittamatta. Viime kuukausien ja päivien tapahtumat ovat puolestaan vahvistaneet sitä käsitystä, että terrorismi on väkivaltaisen teatterin muoto. Teatterin, jossa tavoitellaan uhreja, mutta jota ennen kaikkea näytellään yleisölle ja omille kannattajille. Yksittäisten henkilöiden tai pienten ryhmien suorittamat puukotukset tai iskut kirkkoihin ja yökerhoihin ovat sekoitus henkilökohtaisia ja ideologisia motiiveja. Nämä voivat terrorisoida yhtä kaupunkia tai aluetta, mutta tällaiset henkilöt tai pienryhmät eivät pysty toteuttamaan uutta 9/11-tyyppistä iskua, johon tarvitaan laajaa koordinointia ja useita toimijoita.

Ihmiset eri puolilla maailmaa pelkäävät silti. Meidän on vaikea käsittää sitä, että keskuudessamme on ihmisiä, jotka haluavat vain ruumiita, tuhoa ja vahinkoa. Monissa kyselytutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että asiat, jotka aiheuttavat pelkoa, ovat varsin usein erilaisia ​​kuin ne asiat, jotka todennäköisimmin vahingoittavat meitä. Meillä on taipumus reagoida näkyviin kriiseihin, vaikka lähtötilanteessa vaara ei olisikaan muuttunut. Terrorismi nousi 9/11-iskujen jälkeen kaikkialla poliittisen asialistan huipulle, vaikka vaarataso ei ollut muuttunut. Pelko kasvaa, kun vaara syntyy tunteesta, että tilanne ei ole hallittavissa. Päättäjät kasvattavat pelkoa panostamalla riskien vähentämiseen tähtäävään politiikkaan, vaikka lähtötilanne ei riskien osalta olisikaan muuttunut.

Kuuluisat 9/11-iskut johtivat Irakin sotaan, vaikka väitettyjä 9/11-iskujen yhteyksiä Saddam Husseiniin ei koskaan saatu todistettua. Valtiosihteeri Colin Powell joutui lopulta toteamaan oletetut yhteydet perusteettomiksi ja ”tahraksi hänen urallaan”. Valitettavasti, ja ironista kyllä, tämäkin riskien vähentämiseen tarkoitettu sota lisäsi dramaattisesti terrorismia ja erilaisten lahkojen välisiä jännitteitä Irakissa ja koko Lähi-idässä. Ja johti myös Islamilaisen valtion (ISIS) nousuun.

Terrorismi on jälleen uutisissa: Fort Lauderdale, Istanbul, Nizza, Orlando, San Bernardino. Verrattuna 9/11-iskuihin nämä teot ovat ”amatöörien” tekemiä. Ehkä juuri tuo ”hienostuneisuuden puute” tekee niistä vieläkin pelottavampia. Terroristit voivat iskeä milloin tahansa, vaikka (vain) moottoriajoneuvolla.

Terrorismia ei koskaan saada kitkettyä täysin pois. Joissakin maissa se on oire sisällissodasta ja/tai valtiohallinnon heikkoudesta. Se voi olla myös vastareaktio sotilaalliselle voimalle. ”Terrorismiteatteri” vahvistaa kannattajiensa moraalia, mutta pelottaa uhreja ja yhteisöä. Pelkoon ei saa ylireagoida. Päätökset on tehtävä todellisen riskin näkökulmasta.

Taistelu terrorismia vastaan on myös taistelua omaa pelkoa vastaan, ja oman pelonhallinnan puolesta.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

 

Saatat pitää myös seuraavista