Keskustelunavauksia

Terrorismin logiikasta

7.4.2016

Pariisin, Istanbulin ja viimeksi Brysselin pommi-iskujen jälkeen monet poliitikot, kuten Barack Obama ja Timo Soini, sanoivat, että ihmisten ei pitäisi iskujen takia muuttaa elämäntapaansa eikä elää pelossa, koska sitä terroristit juuri haluavat. Väite on puutteellinen. Klassisen terrorismin mallissa pelko – yhdessä kuoleman ja vammojen kanssa – ei ole itsetarkoitus. Se on keino saavuttaa päämäärä.

Terroristit eivät välttämättä saa tyydytystä vain siitä, että luovat tuhoa ja pelkoa, vaikkakin se on varmasti tärkeä osa yksittäistä iskua. Terroristit haluavat ensisijaisesti, että pelko muuttuu toiminnaksi ja paineeksi, jolla jotakin pyritään muuttamaan terroristien haluamalla tavalla. Karrikoidusti voisi sanoa, että ”toimiva” terroristi-isku ei ole sadistinen, vaan poliittinen teko.

Eurooppaa ravistelevaan terrorismiin ei ole olemassa yksinkertaisia ratkaisuja. Eurooppa kärsii monista eri syistä: mm. kasvavasta työttömyydestä ja valtiotalouksien epätasapainosta. Eniten kuitenkin Syyrian sisällissodasta, joka on mahdollistanut ISIS-järjestön kasvun sekä itsenäisen islamistisen kalifaatin perustamisen. Kalifaatin, johon kuuluvat ISIS-järjestön Syyriasta ja Irakista valtaamat alueet.

ISIS-järjestö pyrkii jakamaan Euroopan. Euroopan länsiosa näyttäytyy sille maanosamme heikoimpana alueena: täynnä ”uskonnottomia” ja/tai ”uskonnoltaan vääristyneitä” ihmisiä. ISIS-järjestön tavoitteena on saada aikaan sisällissota Euroopassa jakamalla yhteisöt etnisiin ja uskonnollisiin ryhmiin, kunnes Eurooppa romahtaa.

Sekularismin nimeen ei enää kannata vannoa. Ratkaisu löytyy, jos päättäjät sitovat riittävästi varoja taisteluun rasismia ja radikalisoitumista vastaan. Gettoutumista vastaan on taisteltava panostamalla kulttuuriin ja koulutukseen.

Tiedonvaihto on Euroopan turvallisuuden kulmakivi. Euroopan unionin jäsenvaltioiden on jaettava tietoja ennakoivasti ja johdonmukaisesti. Jäsenvaltioiden on luotettava toisiinsa.

Terrorismilla on logiikkansa. Ihminen on silti usein – hyvässä ja pahassa – irrationaalinen eläin.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista