Keskustelunavauksia

Tuleeko heinäkuun 16. päivästä 2018 historiallinen …?

11.7.2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa venäläisen kollegansa Vladimir Putinin vajaan viikon päästä maanantaina 16.7.2018. Kyseessä on ensimmäinen virallinen huippukokous. Aikaisemmin herrat ovat tavanneet vain erilaisten konferenssien yhteydessä – ilman avustajia ja neuvonantajia sekä asiantuntijoita. Suomalaiset voivat olla ylpeitä, että kokouksen pitopaikka on Helsinki. Se kuvastaa uskoa Suomen ulkopoliittiseen linjaan, Suomen presidenttiin, suomalaisiin päättäjiin ja Suomen turvallisuustilanteeseen. Presidentti Trumpin mukaan edelleenkään ”ei ole mitään erityistä esityslistaa”. Eli siinä se, mistä presidentti Trump haluaa puhua.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välisestä suhteesta, joka on aina ollut nk. diplomaattisen epätyypillinen, on tullut vielä oudompi, jopa surrealistinen. Se ei ole enää ennustettavissa, sillä se ei perustu Yhdysvaltojen tai Venäjän geopoliittisiin tai taloudellisiin etuihin. Sitä ohjaa nyt ennen kaikkea näiden kahden valtion päämiesten henkilökohtaiset toiveet, tavoitteet ja – ehkä – omat edut.

Mitä maailma sitten voisi toivoa tulevalta huippukokoukselta? Avointa viestintää Ukrainasta ja Ukrainan ongelmien ratkaisemisesta? Tai todella tärkeää tulitaukoa Syyriaan? Ratkaisuehdotuksia maailman pakolaisongelmaan? Ehkä tietoverkkorikollisuuden vähentämis- ja kyberturvallisuuden parantamiskeinoja? Mutta voittavatko henkilökohtaiset tavoitteet?

Epädemokraattisen johtajan, kuten presidentti Putin, on tarjottava äänestäjilleen syitä tukea häntä edelleen. Ja sitähän huippukokous tarkoittaa eli mahdollisuutta olla maailmanlaajuisen huomion keskipisteessä, ja nyt vielä jatkona jalkapallon MM-kisojen tuomalle myönteiselle julkisuudelle. Esittämässä ratkaisuja, joita toisen suurvallan johtaja ja muiden valtioiden päämiehet kuuntelevat. Presidentti Trumpin näkökulmasta huippukokous onnistuu, jos keskusteluun saadaan esimerkiksi Venäjän puuttuminen Yhdysvaltojen edellisiin presidentinvaaleihin. Clintonin puolesta?

Mutta presidentti Trump haluaa varmasti myös jotain muuta: presidentti Putinin henkilökohtaisen hyväksynnän. Presidentti Trump on koko nykytoimikautensa ajan ihastellut venäläistä kollegaansa. Venäläistä diktaattoria, jota hän on ylistänyt toistuvasti eikä ole kritisoinut juuri koskaan. Kuvaavaa on, että presidentti Trump totesi presidentti Putinille herrojen ensimmäisessä tapaamisessa, että ”on kunnia tavata Teidät”.

Maailmanpolitiikan kannalta on hyödyllistä, jos presidenttien välille syntyy ”positiivinen kemia”. Pidämme me siitä tai emme, sillä ei ole väliä. Tässä suhteessa vain kaksi ihmistä on tärkeitä.

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on varatuomari ja oikeustieteen lisensiaatti sekä Kosovon Suomen kunniakonsuli.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista