Keskustelunavauksia

Ei tullut Oscaria, mutta tuli jotain muuta

9.3.2016

Brittiläisen ohjaajan, Jamie Donoghuen lyhytelokuva ”Shok” oli yksi tämän vuoden Oscar-ehdokkaista. Elokuva palasi Kosovon sotiin, 1998-99, kahden 12-vuotiaan pojan silmin.

Valitettavasti elokuva ei toissasunnuntaina voittanut Oscaria. Mutta, ehkä, se teki jotain enemmän: auttoi katselijoita – ympäri maailman – ymmärtämään Kosovon monimutkaista tilannetta kahden haavoittuvan ja viattoman albaaninuoren silmin; auttoi ymmärtämään, miksi tämänvuotinen kahdeksas itsenäisyyspäiväjuhla oli Kosovossa niin arvokas.

Ja mikä minulle on tärkeintä, ”Shok” opetti näkemään kosovolaiset muinakin kuin vain sodan runteleman alueen uhreina. ”Shok” kertoo tarinan kahdesta 12-vuotiaasta albaanipojasta, joiden ystävyys testataan sodan alkaessa. Pojat muistuttavat tavallisia ala-asteikäisiä poikia, jotka käyvät koulua ja kilpailevat keskenään jalkapallokentillä. Nuoruus on voittamassa lapsuuden viattomuuden – miehuuden kiusausten edessä. Ja sodan paukkeessa paineet tarttua aseisiin kasvavat …!

Mutta ”Shok” on enemmän kuin vain ulkomaisen ohjaajan näkemys Kosovon sodista. Elokuva kertoo monimutkaisen sodan retoriikan ja Kosovon huolestuttavan historian pakottavalla, mutta helpolla tavalla – kahden parhaimman ystävän silmin. ”Shok” muistuttaa meitä kaikkia niin taitavasti siitä, että viha ja kiihkoilu voivat karata käsistä kaikkialla maailmassa. Tätä tosiasiaa ei tule koskaan unohtaa! Ohjaaja, Jamie Donoghue, totesi itse halunneensa kertoa tarinan ”tavallisista ihmisistä, jotka ovat todellisia sodan uhreja …”.

Juttelin Oscar-sunnuntain jälkeen monen ”Shokin” nähneen kosovolaisen ystäväni kanssa, ja lähes jokaiselle ”Shok” on jotain henkilökohtaista. Se laukaisi tuskallisia muistoja, mutta kosketti myös ihmisten tuntoja. ”Shok” teki heistä ylpeitä: Kosovo ja Kosovon historia kiinnostaa muitakin kuin vain kosovolaisia.

Kosovon pääministeri ja presidentti olivat TV:n ääressä eräässä paikallisessa ravintolassa viiteen asti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Presidentti Atifete Jahjaga totesi heti julkistuksen jälkeen, että ”kaikesta huolimatta ’Shok’ on meidän voittajamme”. Olen samaa mieltä.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista