Keskustelunavauksia

Työnteko ei tarkoita uskonnonharjoittamista!

14.10.2015

Uskonnonvapauskysymysten edessä asiat ovat karkaamassa käsistä. Tilanne tulee vielä kulminoitumaan Euroopan yrittäessä löytää yhteistä ratkaisua pakolaisongelmaan.

Suomessa turvapaikanhakijat ovat uskonnollisin perustein kieltäytyneet syömästä heille tarjottua ruokaa. Ruotsin koulutuslaitos taistelee edelleen monimuotoisen uskonnonopetuksen järjestämisen kanssa. Viime viikolla eräs ExpressJet-lentoyhtiön islamiin kääntynyt lentoemäntä kieltäytyi tarjoilemasta alkoholijuomia matkustajille. Hänen mukaansa työnantaja on velvollinen ”tarjoamaan työntekijöille sellaisen – turvallisen – työympäristön, jossa työntekijä voi harjoittaa myös uskontoaan vapaasti.”

Uskonnon ja työnteon yhdistämistä ei tule sallia. Ellet ole pappi, rabbi tai imaami, työnteko ei ole uskonnonharjoittamista, se on vain ja ainoastaan työsi tekemistä. Työnantajien tulee puolestaan sallia työntekijöiden käyttää uskonnollisia symboleja työssään, mikäli ne eivät vaikuta työntekijän työsuoritukseen. Mutta jos/kun työntekijä ilmoittaa, että hän ei uskonnollisten sääntöjen mukaan voi suorittaa rutiinityötään, työntekijän on aika etsiä uusi työpaikka. Kyseessä ei ole työsyrjintä.

Lentoemännän mielestä hänen ei pitäisi joutua valitsemaan työnteon ja uskonnonharjoittamisen välillä. Hän on väärässä. Hänen pitää tehdä juuri niin. Hän voi ansaita elantonsa tekemällä jotakin muuta, joka ei sisällä alkoholin tarjoilua asiakkaille. Niin maallista kuin se onkin, työnantaja valitsee työntekijät aina liiketoiminnallisen perustein. Pankkitoimihenkilö käsittelee rahaa. Bussinkuljettaja kuljettaa bussia. Lentoemäntä palvelee asiakkaita. Työsopimusta solmittaessa ja allekirjoitettaessa työntekijä tietää, mihin sitoutuu ja minkä mukaan palkka maksetaan.

Uskonto voi tarjota vakautta ja selkeyttä maailmassa, joka tuntuu epävakaalta ja sekavalta. Uskonnon merkitys esimerkiksi Lähi-idässä ja Balkanilla on kuitenkin paljon arkisempi kuin kuvitellaan. Islam on kirosana, koska muslimit liitetään yleisesti ISIS:een ja al-Qaidaan. Useimmat muslimit eivät ole jihadisteja tai edusta muita ääriaineksia. He ovat jäseniä valtavirran islamliikkeissä, kuten Muslimiveljeskunta, sekä haluavat elää ja työskennellä nykyisissä valtiorakenteissa.

Mutta uskonto voi uudessa kulttuuriympäristössä myös aiheuttaa monenlaisia uusia työoikeudellisia tms. ristiriitoja. Vanha viisaus – maassa maan tavalla – pitää edelleen paikkansa.

 

Jouni Lehtimäki

Kirjoittaja on juristi, joka kriisinhallintatehtävien tuomalla kokemuksella kirjoittaa tällä palstalla ajankohtaisista eurooppalaisista aiheista.

 

Satakunnan Viikko

Saatat pitää myös seuraavista